Razlika između 800 i 80 dolara boca crnog vina

Anonim

Ne možete staviti cijenu na sreću; ali možete li ga baciti?

Svatko zna razliku između vina od 8 do 80 dolara, ali kada se radi o $ 80 prema 800 dolara, mišljenje je podijeljeno.

Kada se isplati izlučivati? Postoji li određena točka u kojoj jednostavno ne može biti bolje? Razgovaramo s James Youngom (voditelj prodaje u Torbreck Vintersu) i Alex Russell (postdoktorski suradnik na Sveučilištu CQ University u Australiji, koji je doktorirala svojom ukusom i mirisom percepcije s naglaskom na vino) kako bi dobili informacije unutar tekućine.

Osjetilna svojstva

Zviždaljke tvrde da nakon što nadmašete 80 dolara, vina samo bolje ili lošije pate od drugih slučajno.

"Vina u tom rasponu cijene su tamo gdje su zbog potražnje za tim vinom, jer vinarija želi značiti vrijednost ili zbog" posuđene "potražnje za regijom iz koje dolazi vino."

Alex Russell je potvrdio da bočica od 800 dolara rijetko ima deset puta bolju bočicu od 80 dolara. Međutim, on se u potpunosti ne slaže s cinicima, rekavši da je oznaka cijena opravdana na druge načine.

"Vino neće nastaviti prodavati za 800 dolara svake godine ako nitko ne vidi tu vrijednost."

James Young iz Torbrecksa dodao je da, iako ne možete uvijek kušati najznačajnije razlike u različitosti (vidi dolje), bočica vina od 800 dolara obično je više kvalitete jer dolazi iz nižeg prinosa i dobiva veća pažnja na detalje.

"Ako kupujete jeftinije vino, prinos je vjerojatno šest do osam tona na ralima. S 800 bočica, to je samo jedna i pol tona na ral. Također, sve je ručno, pa pažnja na detalje stvara skuplji proizvod. "

Vinograd na brežuljku

Kulturni kapital

Prema Alexu: Vina su poput umjetnosti. Neki su vrijedniji od drugih, ali ne zbog njihovih fizičkih osobina.

"Svi se svi možemo složiti da s automobilima, kada plaćate više, razlika u kvaliteti je prilično očita. Imaju još zvona ili zviždaljke, ili brže i sl. Ali kvaliteta slike je subjektivnija, a plaćanje više ne znači da je nešto što bi se svatko složio da je bolje. Ipak, traženi su pojedini slikari i isto je za pojedine vinare, ili etikete vina. Njihove cijene često to odražavaju. "

Iako troškovi proizvodnje vina od 80 dolara do 800 dolara ne razlikuju se u izravnoj količini od cijene gotovog proizvoda, postoji samo toliko svake berbe da se okrene. Dakle, ako određeno vino dobije zadivljujuće recenzije, a svi to žele, onda dobavljač može povećati svoje troškove.

Iz tog razloga, James Young kaže da je odgovor na "Je li to isplati?", Promijenit će se ovisno o tome koga tražite.

"Vrijedi li 750 dolara? Pa, osobno ne mogu potrošiti toliko novca na bocu vina. Ali je li to (Torbreck's Laird vintage) jedno od najboljih vina koje sam ikad kušao? Apsolutno!"

Iako on ne bi toliko platio za vino, shvaća kako nekim ljudima vrijedi platiti (i zašto uvijek prodaje) rijetkost i finoća The Laird.

Kako će dob

Prema Alexu Russellu, jedna od značajki koju plaćate kada kupite bočicu od 800 dolara je koliko će dobro imati starost. Ali, doista, to ovisi o mnogim čimbenicima, kao što je vino od grožđa, tko je napravio vino i odakle je.

"Sve ostalo što je jednako (regija, grožđe, berba, itd.), Vina od 50 dolara mogu trajati sve dok je, ili gotovo jednako, vina od 200 dolara, ali malo je vjerojatno da će vina vrijedan 10 dolara."

Općenito: što je skuplje vino, to je vjerojatnije da dobi dobro. Međutim, ako vam se sviđa nježniji okus dobrog vina, možda ćete dobiti veću vrijednost za novac od dobro napunjene boce od 80 dolara od novootpuštenog boca od 800 dolara.

"Mlađa vina su hrastovita i veća."

Vinarija Laird Gnadenfrei Marananga

Klima i geografija

Kada uđete u gornji cjenovni raspon, vidite puno vinskih vinograda. Prema James Youngu; ovaj jedinstveni izraz web mjesta i područja još je jedna ključna značajka uključena u cijeni od 800 dolara.

Još jedan aspekt vrijedan istraživanja je vrhunski uvjeti godine koje su vam proizvele najdraže godišnjice. Ako vam pada opojno zaljubljenica u ozbiljnu berbu 2005., ipak nađete izdanje istog vina koje je teško progutati 2006 - razlika može biti klima.

Na primjer, 2005 Laird - ograničeno izdanje, 750 dolara vina - ima sličan profil okusa na berbu vintage Runrig (255 dolara), jer su oboje proizvedeni u posebno toplim godinama, što je rezultiralo bogatim, punim, aromatskim vinima. Tako bi malo istraživanja moglo uštedjeti mnogo novca.

Tko ste s

Alex Russell kaže da kada odlučite o tome koliko je vaših financija raskošno na sok od grožđa, važno je razmotriti s kime ćete ga podijeliti. Dvadesetogodišnjica mogla bi jamčiti više od vrećice, a naknada za radom nakon posla ne može jamčiti najbolju ponudu Barossa Valley.

"Iskustvo pijenja vrlo skupe boce, osobito s pravom tvrtkom, ili za pravu priliku, bit će s vama već dugi niz godina. Tijekom godina dijelio sam velike boce s prijateljima i obitelji i bilo bi iznenađeno koliko često dolaze u razgovor. Boca Bollinger 2004 La Grande Année šampiona (oko 300 dolara) koju sam otvorio za Božić posebno je draga memorija za mog zet. "

James Young se složio, približavajući vinu modi.

"Vino se često odnosi na projekciju slika, kao što je poznata torbica ili sat. Imam stražu od 100 dolara i to me dobro. Nisam sat zaljubljenik u sat, ali neki ljudi ... i spremni su provesti mnogo novca na sat. "

Također je spomenuo faktor isključivosti.

"Ako biste mogli kupiti Gucci ili Armani odijela, ako ne možete. No, detaljnije je pažljivo kada je napravljena. Čak i tada znam ljude koji mogu priuštiti određena vina, ali nemaju pristup njima jer su tako rijetki. "

preporuke

Za one koji stvarno brinu o svom vinu, uživanje i uživanje u tim posebnim vinima vrijedi za cijenu. Ako niste zainteresirani za detalje, geografiju i povijest, tada vrijednost vjerojatno ne postoji za vas.

Alex Russell nam govori da je placebo učinak drugi faktor koji može doći u igru.

"Ako znate da je boca skupo, obično oblikuje koliko vam se sviđa vino kad ga pijete".

Zanimljivi Članci

50 načina za crtanje cvjetnih grafika i ne izgledaju kao baka's sofa

Apartman s novim suvremenim nogometašem

Najbolje odjevene muškarci u tjednu Feat. Conor McGregor, Floyd Mayweather i Channing Tatum

Justin Bieber nosio je 300.000 dolara vrijedan dijamantni sat kako bi vidio njegovu svadbenu pastoru