Zaboravite svjesnost: studija otkriva da je yoga povezana s zapanjujućim narcizmom

Anonim

Je li duhovnost samo kôd narcizma? Godinama smo mislili da smo cinični gadovi za ismijavanje ljudi koji nazivaju istezanje vjerskog iskustva. I da: bili smo (još uvijek!) Ljubomorni na tijelu čvrstog abs-a i toniranim čizmama. Ali također: naše kritike su opravdane! Samo pitaj znanost.

Yoga je trebala biti 90-minutna meditacija otvorenih očiju koja vas uči da je jastvo iluzija. Što bolje razumijete ovo, to je prosvijetljeno. U teoriji, to je temeljito ne-sebična i lijepa ideologija.

Međutim, nedavna studija izravno proturječi ovome, utvrdivši da suvremena praksa meditacije i joge zapravo može napuniti vaš ego. Sveučilište u Southamptonu, (koje je objavilo svoje nalaze u časopisu Journal of Psychological Science ), uzeo je 93 studenata joge i procijenio njihov osjećaj samoobnavljanja tijekom razdoblja od 15 tjedana.

Najprije su procijenili percepciju sudionika o samodopadljivosti pitajući kako su uspoređeni s prosječnim studentom joge u njihovoj klasi. Tada su proveli test koji je identificirao temeljne narcističke tendencije (npr. Sudionici su morali procijeniti koliko su duboko izrazi poput "Ja ću biti dobro poznat po dobrim djelima koja ću učiniti"). Konačno, kao što je izvijestila Quartz, oni su dali skalu o samopouzdanju, tražeći od sudionika jesu li se složili s izjavama poput: "Trenutno imam visoku samopoštovanje".

"Kada su učenici vrednovani u satima nakon svojeg klasi joge, pokazali su znatno veće jačanje samopouzdanja, u skladu sa sve tri mjere, nego kada nisu radili jogu u protekla 24 sata (Quartz)."

Slični rezultati dobiveni su od skupine volontera koji su prakticirali meditaciju. Ono što postavlja pitanje: jesu li sudionici radili ove "ego-quietening" aktivnosti pogrešno, ili je Buddha jolly star lažljivac?

Prvi izgleda vjerojatnije. Zapravo, postoji dugogodišnja teorija koju su razni akademici iznijeli zapadnjačkim učiteljima budizma, "Nemojte prakticirati s pogledom na nesebičnost koja bi trebala obilježiti ciljeve tih napora" ( Kvarc ). Iako su yoga i meditacija izvorno bili namijenjeni načinima smirivanja ego, mnogi novozaposleni praktičari to čine sa samoposluživanjem kao glavnim ciljem.

Što je dovoljno pošteno. No kako ističe Andrew Hampson iz Bad Yogi Retreatsa; ne možete imati prosvjetljenje i jesti ga. Također: samo zato što se yoga osjeća dobro, a ne znači da vas čini sebičnim.

"Način na koji ja podučavam i način na koji se bavim je sve što je" stvarna ", a ne pretenciozna ili arogantna prema položaju koje možete učiniti."

"I čvrsto vjerujem da svatko tko se trudi za zdravu kralježnicu i mirni um ide duhovno u pravom smjeru", rekao je.

"Kažem da postoji samo jedna istinska verzija joge, kao da kažemo da postoji samo jedna stvarna glazba".

"Dno crta je ako pomno promaknete svoje tijelo i dišete svjesno onda prakticiraju jogu. To je sve u redu! Ime ili stil joge nije važan, koliko je znojan ili sitan yoga nije važan. Svjesno disanje i umnoženi pokret važan je ", rekao je.

Zanimljivi Članci

50 načina da se sruši siva kosa i bude kralj srebrnih lisica

Simone Holtznagel x Gumball 3000 Get Racy za pogodak

Kako nositi šal (i gledati Trés Europske radiš)

Watch Trailer za novi James Dean Film 'Life'