Savršeni (znanstveni) slučaj za manje razmišljanje

Anonim

Ova je priča izvorno objavljena na Kolektivnom centru

Plovimo puno života na autopilotu. Što je dobro, ponekad. Tvoj jutarnji tuš, mijenjanje puteva ili red za kavu ne trebaju biti nezaboravni. No, nitko ne želi biti ne-show - cerebralno govoreći - kada se uzme iz pogleda s visine, razgovara s vašim značajnim drugim ili se prepušta u obrok koji ste vi ili, još preciznije, netko drugi smetao se pripremiti.

Nažalost, naša sposobnost da pažljivo sudjelujemo u takvim životnim trenucima prilično je oštećena lutalicom (ili pitajući se?) Neraspoloženoj savjesti, u kojoj se sjećam prošlosti (kladim se da sam napisala ime svog šefa u toj e-poruci

,

je li to posljednji od mlijeka jutros?) i strah od budućnosti (Kako mogu zadovoljavati moje rokove? Hoću li ga dovesti kući u vrijeme za Game of Thrones?) igrati se na petlji, omatajući našu svijest u magli koja je jedva dovoljno lucidna da izbjegavati nadolazeće pješake.

Na aktualnom (možda pješačkom razmišljanju, životnoj) ideji da bismo trebali težiti da budemo još prisutniji, Eckhart Tolle, autor Power of Now, postavio je ovo rješenje: "Evo nove duhovne prakse za vas: nemojte previše shvatite svoje misli ", a sada znanost kaže da ih trebamo potpuno ukinuti - pogotovo u potrazi za kreativnošću.

Ovu je teoriju nedavno usudio neuroznanstvenik Moshe Bar, direktor Multidisciplinarnog centra za istraživanje mozga na Sveučilištu Bar-Ilan i profesor na Medicinskom fakultetu u Harvardu, u mišljenju za New York Times. Moshe navodi studiju koju je proveo uz diplomirani student Shira Baror, objavljen u ovogodišnjem Psychological Science, u kojem par "pokazuje da je sposobnost za originalno i kreativno razmišljanje izrazito začepljena zalutalnim mislima, opsesivnim razmišljanjima i drugim oblicima" mentalnog opterećenja " „.

Njihov niz eksperimenata vidio je sudionike da obavljaju zadatak slobodne asocijacije istodobno prisjećajući se redoslijeda brojeva. Polovicu sudionika moralo je zapamtiti sedam znamenki, a druga pola samo dva. Imajući to na umu, bili su postavljeni riječima (poput "tablice") i zatražili da brzo reagiraju prvom riječju koja im je došla (neki bi mogli reći, "stolice"). Oni s nizom od sedam brojeva koji su se držali u svojim kranijima vratili su se s izrazito manje kreativnim, "statički zajedničkim" odgovorima ("bijeli / crni"), dok oni s dvije znamenke daju više jedinstvenih veza ("bijeli / oblak").

"Ovi eksperimenti sugeriraju da je prirodna tendencija uma istražiti i favorizirati novost, ali kada je zauzeta, traži najpoznatiji i neizbježno najmanje zanimljivo rješenje", piše Moshe. Što predstavlja sasvim zagonetku, s našim suvremenim umovima koji su zauzeti kao zrakoplovni toalet nakon dva sata turbulencije.

Svakodnevni život nas ispunjava svim glavama, bilo da pamti sadržaj vašeg hladnjaka, boluje se nad zamišljenim pogrešnim tumačenjem emojija ili očajnički pokušava podsjetiti na ime te osobe (hvala na Facebooku). Onda se sanjam, maštirirala i, na kompulzivniji napor, stres i paranoja s kojima se borimo.

"Čišćenje sposobnosti rasterećenja opterećenja na vašem umu, bilo da se radi o meditaciji ili nekoj drugoj praksi, može donijeti s njim čudesno uvećano iskustvo svijeta - i, kako naša studija sugerira, vašeg vlastitog uma", savjetuje sam Moshe nakon što je otišao na godišnji tjedan tišine na povlačenju meditacije.

Za neki fokus manje gung-ho raznolikosti, pokušajte skrenuti pozornost na vaše disanje, svoje korake i ljepotu koja vas okružuje. Odgovara Descartesu "Mislim da sam ja" za En-Vogue-ovu nijansu pop-mantru: "Otpustite svoj um, a ostatak će slijediti" (odavno smo došli 1637.). Oslobodite se mozak i prepustite drugim osjetilima da se osvježavaju i okreću u svjetlu tog trenutka. Nikad ne znate što bi moglo proći u čistom umu.

Slijedite kolektivno središte na Facebooku i Instagramu.

Zanimljivi Članci

Projektiranje nogometnog kompleta - David Beckhamov način

35 načina za rock osnovne majice - Inspiration Guide

Kako stojiti šarene hlače radi rada i igranja bez uzbuđenja

Jedinstvena koža od Bleu de Chauffe jesen / zima 2015