Razlozi zbog kojih znanost treba uzeti u obzir uzimanje hladnih pljusaka

Anonim

Skupljanje nije jedan od njih

Hladni tuš je podijeljen predmet. George Costanza ih je napisao kao "za psihotike", ali 007 je fan. Zapravo, zagonetni karakter Iana Fleminga bio je takav predlagač da je pojam "James Bondov tuš" ušao u leksikon.

Izmišljeni likovi nisu jedini koji bacaju kape u prsten hladnog tuša. Mnogi sportaši se zaklinju od njih, kao i lifehackeri i osobni razvojni gurui. Zagovornici kažu kako je eksplozija ledene vode više od načina da se skoči iz jutarnje tromosti - ona pakira hrpu tjelesnih i mentalnih prednosti, a sve podupire stvarna znanost.

Neki čak kažu "stresni okoliš" kao što je doživljavanje ekstremnih temperatura nedostaje stup optimalnog zdravlja.

Iako ste vjerojatno odlučni predati svoju toplu vodu voljno, evo šest razloga zbog kojih je najsigurnija promjena koju napravite u vašoj jutarnjoj rutini.

Poboljšano raspoloženje i smanjeni stres

Istraživanja na Odjelu za onkologiju zračenja na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Commonwealtha pokazuju da hladni tušovi mogu pomoći liječenju simptoma depresije poticanjem "plave točke" - primarnog izvora noradrenalina u mozgu, kemikalije koja se može boriti protiv depresije.

Druga istraživanja pokazuju da hladni tuševi izlažu vaše tijelo na upravljive količine nelagode i stresa, a vremenom vaš živčani sustav uči prilagoditi se. Rezultat je povećana tolerancija na dnevni stres i iritaciju, zajedno s poticajem na svoju volju i disciplinu.

Povećana energija

Ako ste ikad skočili u hladnu vodu, znate da doslovno može udahnuti dah. Osjećate se kao da uživate u zraku - što se, u ovom slučaju, pokazalo dobrom. Te duboke udisate dramatično povećavaju brzinu otkucaja vašeg srca i unos kisika, što stimulira prirodni rasprskavanje energije. Samo nekoliko minuta na hladnoću može održati visoku razinu energije nekoliko sati, bez kofeina.

Poticanje mršavljenja

Nije sve masnoće stvoreno jednako. Istraživači su otkrili da se vrsta "smeđa masnoća" aktivira kada je izložena ekstremnoj hladnoći, uzrokujući da počnu gori kalorije opterećene kalorijama koje se nakupljaju u vašem pivskom psu i muškarcima. Prema ovoj studiji, hladne temperature mogu povećati smeđu masnoću za 15x normalnu količinu, što može dovesti do devet kilograma mršavljenja godišnje.

Zdravija koža i kosa

Vruća voda nastoji isušiti kožu i kosu tako da ih skine svoja zdrava, hidratantna prirodna ulja. Hladna voda, s druge strane, privremeno pojačava kožu i zatvara pore ograničavajući protok krvi i može učiniti vašu kosu sjajniju, jaču i zdravije.

Poboljšana cirkulacija

Izmjena između vruće i hladne vode može poboljšati cirkulaciju. Hladna voda uzrokuje krv da se premjesti na vaše organe kako bi ih zagrijala. Vruća voda preokreće učinak, vraćajući krv natrag prema površini kože. Poticanje cirkulacijskog sustava je od vitalnog značaja za cjelokupno zdravlje kardiovaskularnog sustava i ubrzava vrijeme oporavka od napornih aktivnosti. Neki čak kažu da pridonosi mladom izgledu.

Ubrzali oporavak mišića

Postoji razlog da se elitni sportaši pospremaju u ledenim kupeljima nakon intenzivnih treninga. Hladna voda poboljšava cirkulaciju i pomaže uklanjanju neke mliječne kiseline, omogućavajući mišićima da se brže oporave i olakšavaju štetu odgođene početne bolove u mišićima (DOMS). Hladni tuševi možda neće biti jednako učinkoviti kao puni uranjanje, ali onda opet niste ni elitni sportaši.

Zanimljivi Članci

Real Wally je pronađen na Instagramu

Specijalni put u opatiji: Range Rover NW8 Limited Edition

John Legendova odjeća je budućnost putovanja zrakoplovom

Korak Unutar Švedskog zadivljujućeg ledenog hotela za zimu 2018