Tajna mentalna korist vježbanja

Anonim

Bilo da je vaš cilj da se rasuti gore ili vitak dolje, fizičke prednosti redovite vježbe su beskrajne. Izgledat ćete bolje, duže živjeti, imati više seksa i više energije, ali što je s načinom na koji vježba može imati koristi za vaš um?

Ispada da udaranje u teretanu može učiniti čuda za vašu mentalnu kondiciju, kao i rezbarenje vas novih šest pack. Evo nekoliko načina vježbanja koja može pomoći vašem nogginu.

Pomaže u izbjegavanju kognitivnog odbijanja

Očigledno, tjelovježba vam može pomoći generirati nove stanice mozga, čak i kao odrasla osoba, osobito u hipokampusu (dio vašeg mozga koji je odgovoran za dugoročne uspomene i prostornu navigaciju). I dok se vaš hipokampus prirodno smanjuje dok starije, potencijalno dovodi do demencije i kognitivnog pada, vježba može zapravo povećati veličinu za čak 2%, tako da apsolutno nikada nećete zaboraviti te naporne maratone koje ste učinili na 26.

Poboljšava vašu sposobnost učenja novih vještina

Osim učenja kako se čučati kao profesionalac, tjelovježba će vam pomoći da naučite nove vještine i nakon što napustite teretanu. Istraživači su otkrili da 5 mjeseci vježbanja može dovesti do rasklopljenog krvnog tlaka, ali također povećava protok krvi u moždanom korteksu, dijelu mozga koji je odgovoran za pamćenje, misli i percepcije. Majmuni testirani u studiji pokazali su značajna poboljšanja u tome koliko su brzo naučili nove vještine.

Vi ćete ostati hladan pod pritiskom

Izbjegavajte izgubiti sranje pojačavajući svoju vježbu rutinu. Kada vježbate, pumpate osjetljive neurotransmitere, poznate kao endorfini, u cijelom tijelu. Poput visokog morfina, ti endorfini proizvode "vježbu-induciranu euforiju" koja vam ostatak dana čini malo manje stresnim i povećava svoju ukupnu sreću. Uznemirujući gazda i bijesna djevojka, nestali su.

Pomoći ćete da dodirnete u kreativnost

Bilo da ste dobili književni blok ili samo trebate dobiti one kreativne sokove koji teče, udarajući stazu dugoj šetnji, trčanju ili ciklusu možete povećati kreativnost i do dva sata poslije. Zapravo, vježbanje vani i sjedenje u prirodi može dramatično nadopuniti inspiraciju nakon treninga. Kao što je filozof i autor Henry Thoreau tvrdio, njegove su se misli počele odvijati "trenutak kada su mi noge počele kretati".

Pomozite nam da zakucate loše stvari

Dopamin, 'kemijska nagradu' oslobađa se kao odgovor na bilo koji oblik užitka, od hrane do spola, droga i čak vježbe. Kratke vježbe mogu učinkovito odvratiti ovisnike o drogama ili alkoholi, čime ih se odriče prioriteta (barem u kratkom roku). Još jedna korist? Udaranje kasnijih zalogaja i pića sklanjaju vam zabrljati vaše cirkadijske ritmove, što je rezultiralo prilično sretnim noćnim spavanjem. Tjelovježba može pomoći da ponovno pokrenete sat tijela, tako da ćete s lakoćom pogoditi sijeno.

Vrijeme je da ponovno razmotrimo članstvo u teretani? Mislili smo tako.

(putem Thrillist & Huffington Post)

Zanimljivi Članci

Projektiranje nogometnog kompleta - David Beckhamov način

35 načina za rock osnovne majice - Inspiration Guide

Kako stojiti šarene hlače radi rada i igranja bez uzbuđenja

Jedinstvena koža od Bleu de Chauffe jesen / zima 2015